Velkommen i VUGGESTUEN

Her kan du læse mere om Gadkjærgaards vuggestue

Vuggestuen

  • Vi glæder os til at møde jer...

    - og til at byde jer velkommen i vores dejlige institution. Når jeres barn har fået tildelt en plads hos os, er I velkomne til at kontakte os, så I kan komme på besøg og få en rundvisning.

    Ved opstart i vuggestuen bliver jeres barn tilknyttet en fast gruppe, med faste pædagoger og pædagogmedhjælpere. Når jeres barn er startet, vil I en af de første dage blive inviteret til en opstartssamtale med den pædagog, som bliver primær kontaktperson for jeres barn. Efter ca. 3 mdr. vil I igen få tilbudt en samtale.
    I skal regne med en indkøringsperiode, når barnet starter i vuggestuen. Det er individuelt fra barn til barn, hvordan vuggestuestarten opleves. Nogle børn skal bruge 14 dage, andre længere tid for at vænne sig til vuggestuen. I aftaler med pædagogerne, hvordan indkøringen planlægges bedst muligt, så både I og barnet får en god oplevelse ud af opstarten.

     

  • Tøj og Garderoben

    Vi vil gerne, at I medbringer 2 sæt skiftetøj til barnet, som bukser, bluse, undertøj og strømper. På badeværelset har barnet en kasse med navn på, med plads til skiftetøj og tøj til at sove i. I garderoben vil vi gerne have at jeres barn har fodtøj og overtøj til årstidens vejr, her er også plads til barnets sovedyr og 2 sutter (Hvis barnet bruger sut). Ekstra sutter lægges i bægeret, og det er jeres ansvar at tage sutterne med hjem til skoldning. Det letter vores arbejde meget, hvis I jævnligt tjekker at jeres barn har det tøj som det skal bruge. Husk navn i tøj, overtøj og fodtøj samt sutter og sovedyr – det er en stor hjælp for os. Hvis barnet har vasketøj med hjem, lægger vi det i barnets garderobe i en pose. Om fredagen tømmer I barnets garderobe, så der kan blive gjort rent.

  • Dagsrytmen i vuggestuen (Ca tider)

     

    Når I ankommer til vuggestuen, går I sammen med jeres barn på badeværelset og får vasket hænder inden I vinker farvel. 

    kl 6:50 Gadkjærgaard åbner og vi tilbyder fælles morgenmad for alle vuggestuebørn hos Spirerne frem til kl 7:30, hvor maden tages af bordet.

    Kl. 7:30 fordeler vi os i vuggestuen - her er der åben dør mellem vuggestuegrupperne i afdelingerne og børnene kan lege på tværs.

    Kl. 8:30 samles vi i vores faste grupper og har morgensamling. Her snakker vi om hvem der er kommet/hvem der mangler, vi snakker, synger, laver rim og remser etc og spiser formiddagsmad.

    kl 9:00-10:15 Børnene opdeles i mindre grupper og er med i planlagte pædagogiske aktiviteter som foregår både ude og inde. Se aktivitetsplan for gruppen på tavlen først for i gangen på den store tavle.

    Kl. 10:30-11:00 Vi spiser frokost på grupperne. De yngste vuggestuebørn som endnu har egen soverytme, spiser når de har sovet formiddagslur.

    Kl. 11:00-11:30 Børnene får skiftet ble og bliver tilbudt at komme på toilettet.

    Kl. 11:30-12:00 Børnene bliver puttet til middagsluren ude i krybberummet. De ældste vuggestuebørn sover i Spejlsalen på madrasser i soveposer med dæmpet lys og stille musik. De yngste børn som har sovet formiddagslur og er vågne leger på gruppen på tværs i middagsstunden. De voksne holder pause på skift.

    Kl. 12:30-14:30 Børnene vågner op fra middagsluren og får skiftet ble/går på toilettet.

    Kl. 13.30-15:00 Vi spiser eftermiddagsmad og leger i grupperne eller ude på legepladsen.

    Kl. 15:00-17.00 (-16:10 på fredage) Vi leger og små aktiviteter sættes i gang. Børnene leger enten på legepladsen eller indenfor på tværs af vuggestuegrupperne. Ca ved 16 tiden samles alle vuggestuebørnene og leger hos Spirerne eller på legepladsen hvis vejret tillader det.
    I sommerhalvåret er vi for det meste ude på legepladsen om eftermiddagen. kl ca 16.20 tilbydes lidt vand og mad.

  • Sovetid og god soverytme

    De yngste børn i vuggestuen sover i barnevogne og krybber ude i vores krybberum. De ældste børn sover på en madras med sovepose inde i Spejlsalen. Vi har alt udstyr hertil.
    Vuggestuebarnet har brug for søvn i løbet af dagen. Søvnen er vigtig for at kunne klare dagens udfordringer og alle de stimuli som barnet udsættes for både fysisk, psykisk og socialt. Kroppen får ro til at forny sin energi og søvnen opretholder en god balance i kroppen. Middagssøvnen er tilmed et vigtigt grundlag for den gode nattesøvn.
    Får det lille barn ikke sin nødvendige søvn kan det blive irritabelt, træt, ked af det og kan have svært ved at klare sig gennem dagen. Af denne grund vækker vi ikke vuggestuebarnet fra sin nødvendige søvn. Det lille barn på 12 mdr. har brug for 2-3 timers søvn i løbet af dagen. Barnet på 1,5-2 år har brug for at sove en middagslur på 2-2,5 time. Barnet på 2 år har brug for 1,-2 timer og det 3 årige barn har brug 0-1,5 timer. Kilde: Netsundhedsplejersken.dk.


    Vi synes, det er vigtigt, at vi løbende har en god dialog omkring jeres barns soverytme, så barnet trives og får en god dag hos os og hos jer derhjemme.
    Vil I læse mere om børn og søvn, gå til Sundhedsstyrelsens hjemmeside og læs på side 68-71 i folderen "Sunde børn" 

     

  • Måltider

    Jeres barn får mad i vuggestuen, som bliver tilberedt af vores dygtige køkkenfolk. Maden som bliver serveret er 90 % økologisk. Vi tilbyder morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. Der serveres mælk til morgenmaden samt frokosten og vand til formiddagsmaden og eftermiddagsmaden. Er jeres barn under 1 år, når det starter, tager vi hensyn til barnets kostvaner hjemmefra. Vi giver sutteflaske og serverer grød, hvis barnet har brug for det. Vi tager hensyn, hvis det lille barn har brug for en anden søvn- og mad- rytme end vuggestuens.
    I kan se dagens menu på Menuplanen, som hænger på tavlen ved indgangen.

     

    Efter frokost måltidet synger vi "Tak for mad" sangen.

    Melodi: "Lille Lise"

    Tak for maden,

    Tak for maden,

    Velbekomme jer

    Børnemad det er den

    bedste mad i verden.

    Tak for maden,

    Tak for maden,

    Velbekomme jer.

  • Forældresamarbejdet

    For jer som forældre kan det være en stor omvæltning og udfordring efter endt barselsperiode hjemme i trygge rammer, at skulle aflevere jeres guldklump til os i vuggestuen. Dette har vi stor forståelse for. Vi vil gerne, at vi fra starten får et godt samarbejde med jer og opfordrer jer derfor til altid at spørge, spørge, spørge… I er altid velkomne til at kontakte os for en snak, hvis I har behov for dette og vi henvender os selvfølgelig også til jer, hvis vi har bekymringer omkring jeres barn.

  • Aktiviteter i hverdagen

    Der foregår planlagte aktiviteter ude – på legepladsen, hos dyrene, i nærområdet og på gåture. Vi bruger også indearealerne i vuggestuens og børnehavens forskellige læringsrum til kreativitet, motorik, musik og leg, hvilket betyder at børnene ikke nødvendigvis kommer ud hver dag. Oftest er børnene opdelt på tværs af de to vuggestuegrupper i små grupper med færre børn, da vi oplever, at det enkelte barn får mere plads og bliver mere synligt i flokken for de andre børn. Vi har erfaret, at der er færre konflikter og det enkelte barn får mod på andre udfordringer og tager flere initiativer. Børnene bliver gennem planlagte pædagogiske aktiviteter og i leg udfordret til læring på det niveau, de nu er.

    Ved at opdele børnene i mindre grupper i aktiviteter og til spisning oplever vi også, at der skabes ro omkring børnene. Når de ældste børn samles til planlagte aktiviteter, skabes der rum for tryghed, nærvær, ro og leg for de helt små inde på stuen. Vi oplever, at de helt små børn har brug for nogle rolige rammer, hvor de trygt kan gebærde sig, når det er tid til at lære at krybe, kravle eller gå.

    I de planlagte pædagogiske aktiviteter i hverdagen kommer vi omkring alle læreplanstemaerne:


    • Alsidig personlig udvikling
    • Social udvikling
    • Kommunikation og sprog
    • Krop, sanser og bevægelse
    • Naturen, udeliv og science
    • Kultur, æstetik og fællesskab

    På den store tavle i gangen samt i gruppens garderobe kan I se billeder og opslag fra børnenes leg og oplevelser i hverdagen.

    Vi sender også billeder hjem til jer via AULA.



  • Selvhjulpenhed

    Vores vuggestuebørn er rigtig dygtige og kan mange ting selv, når vi giver dem tiden til de. Vi er meget opmærksomme på at hjælpe vuggestuebarnet til selvhjulpenhed, på det niveau barnet er. Vi opfordrer bl.a. barnet til: Selv at tage tøj, overtøj og sko af og på, spise selv og hælde vand i koppen, selv kravle op og ned til bord/puslebord og barnevogn, at vi opfordrer børnene til at hjælpe hinanden indbyrdes. Vi anerkender børnene, for det de kan og vi oplever, at det styrker deres selvværd og forstørrer deres nysgerrighed og motivation til at udforske og afprøve nye tiltag i vuggestuehverdagen.

  • Det lille barn udvikler selvstændighed

    Det er fantastisk for os at opleve, hvilken udvikling barnet er i, på den korte tid vi er sammen med barnet i vuggestuen. Barnet udvikler hele tiden sin personlighed og ved 1 ½ års alderen begynder barnet at blive mere bevidst om sig selv som en selvstændig person. Dette bliver endnu tydeligere, når barnet selv kan bevæge sig alene omkring og får øje på omgivelserne og nysgerrigt går på opdagelse. Det lille barn vil udforske omverdenen og vil prøve grænser af! På denne måde udvikler barnet sine sociale færdigheder og evnen til at tilpasse sig. Dog er det ikke altid lige let at blive forstået, når sproget ikke er helt på plads. Vuggestuebarnet kan have svært ved at udtrykke sig sprogligt og kan derfor ikke altid udtrykke alle sine følelser og ønsker. Så finder det andre udtryksmåder, som kan være voldsomme i form af at bide, skubbe eller slå. Når dette sker, er vi meget opmærksomme på at hjælpe barnet på vej til en bedre måde at udtrykke sig på. Vi forklarer barnet, at det gør ondt at blive bidt/slået og at det ikke er i orden. Vi forsøger at afkode, hvad det er barnet vil med sin udtryksform og hjælper det med at sige fra på en anden måde.

    Sundhedsplejen inviterer til forældreaftener omkring børns følelsesliv i alderen 0-4 år "Forstå mig dog". 

    På Sundhedsplejens hjemmeside kan I også se små videoklip vedr. barnets følelsesmæssige udvikling.

  • Babytegn

    For at hjælpe barnet godt på vej fra start i sin sproglige udvikling kan barnet præsenteres for og lære Babytegn allerede fra barnet er omkring 6 måneder. Babytegn giver en stor tryghed for dit barn, da det giver mulighed for at kommunikere inden det lærer at tale. Barnet kan med tegnene ytre ønsker og fortælle hvad det ser og tænker – det kan også give barnet en følelse af at blive forstået og derved opnå en større lyst til at udvikle sit talesprog.

    I vuggestuen bruger vi de grundlæggende tegn i hverdagen:

    MAD/SPISE:

    Den ene hånd føres op til munden, som om der puttes noget i den.
    DRIKKE:

    En tommelfinger sættes op til munden og vippes op.
    MERE:

    Den ene hånds pegefinger banker på modsatte håndflade
    STOP:

    Hånden strakt frem med håndfladen ud af.
    SOVE:

    Den ene håndflade på siden af hovedet
    SUT:

    Pege med pegefingeren på munden.
    REN/TØR BLE:

    Klap med den ene hånd bag på bleen
    FÆRDIG:

    Den en håndflade vendes opad og der fejes med den anden hånd frem og tilbage, som om du fejer maden væk fra tallerkenen.
    FLOT KLARET:

    Klappe i hænderne

    Køb/lån evt bogen ”Babytegn – lær tidlig kommunikation med dit barn” hvis I har interesse i at lære mere.

     

  • Hygiejne og sygdom

    Vi har i vuggestuen meget fokus på hygiejne. Til hverdag er vi opmærksomme på, at børnene jævnligt får vasket hænder med sæbe. Vi forsøger med jævne mellemrum at få vasket legetøj, betræk på puder osv. Vi kan dog ikke helt undgå, at smitten kan brede sig blandt børn og voksne. Vi vil gerne bede jer forældre om at hjælpe os med at undgå smittekilderne, ved at være opmærksomme på, når jeres børn er utilpasse eller syge. Børn behøver ikke at have feber for at være syge. Vi vil opfordre jer til, at børnene er helt raske, når de kommer igen i vuggestuen. Vi ringer til jer, når vi oplever at jeres barn er utilpas eller dårligt og snakker med jer om det. Det er vigtigt, at vi får en god dialog omkring jeres syge barn.

    Gå her til  Sundhedsstyrelsens pjece vedr. børn og sygdomme i daginstitutioner.

    Kun i tilfælde af at barnet lider at en kronisk sygdom, må personalet uddele medicin. I disse tilfælde skal I udfylde et oplysningsskema vedr. medicin på Vejle Kommunes hjemmeside. Skemaet skal udfyldes før medicinen afleveres i institutionen, hvorefter skemaet sendes automatisk direkte til os i institutionen. Gå direkte til oplysningsskemaet her.

  • Bleer og renlighed

    Så længe barnet går i vuggestuen og indtil den måned det fylder 3 år indkøber vi bleer til barnet.
    Når barnet er omkring 2-3 år bliver de fleste børn klar til at smide bleen og bliver nysgerrige for at komme på toilettet. I samarbejde med jer, hjælper vi barnet på vej til at få den bedste oplevelse – hvor målet er at gå uden ble. I denne periode er det lettest for barnet at have to-delt undertøj på.

    Sundhedsplejen giver i denne forældrepjece råd og vejledning til "Hvordan kan jeg hjælpe mit barn til at undvære bleen?

     

     

     

  • Fødselsdagsfejring

    Vi vil rigtig gerne fejre jeres barns fødselsdag. Det foregår ved morgensamlingen og I er altid velkomne til at være med. Det er altid festligt - barnet får en lille gave og vi synger fødselsdagssang. I er velkomne til at medbringe lidt spiseligt til uddeling i form af frisk eller tørret frugt, boller ect. Spørg evt på gruppen.

  • Overgangen til børnehavestart

    Når barnet er omkring 3 år og vi vurderer, at det er klar til at kunne starte i børnehave, vil I få besked om datoen for børnehavestart. Vi vil gerne hjælpe barnet godt på vej i overgangen til børnehavelivet. Derfor prioriterer vi at gå med den ældste gruppe af vuggestuebørn på besøg i børnehaven ca en måned før opstart. Vi vil i formiddagstimerne være med til valgkort (læs ”Informationer fra BØRNEHAVEN”) og deltage i legeaktiviteter både ude og inde. Herved får jeres barn mulighed for stille og roligt at møde de voksne/børnene i børnehaven, blive trygge i børnehavens rammer samt snuse lidt til børnehavens hverdagsrutiner.
    I vil ved opstarten blive tilbudt en overleveringssamtale sammen med primærpædagogen i vuggestuen og en pædagog fra børnehavegruppen. Inden mødet får I tilsendt et link til ”Hjernen og Hjertet” som er et spørgeskema vedr. jeres barns trivsel og udvikling. Med udgangspunkt i dette gives vigtige informationer videre omkring jeres barn, så de i børnehaven får mulighed for at lære jeres barn rigtig godt at kende fra starten. Til mødet vil I også blive informeret omkring børnehavens daglige rutiner, pædagogiske aktiviteter samt praktiske ting.
    I er velkomne til at kontakte medarbejderne som er tilknyttet børnehavegruppen - for nærmere aftale omkring opstart og indkøring.
    Det er altid vemodigt at skulle sige farvel, men vi i vuggestuen nyder, at vi på sidelinjen kan følge med i barnets år i børnehaven også. Når jeres barn er startet i børnehave er barnet/I altid velkommen til at komme ind i vuggestuen og sige ”Hej”.
    Når vi siger farvel til et barn i vuggestuen har vi en fin tradition med at holde en lille farvel-hyggestund den sidste dag. Her får barnet mulighed for at dele lidt spiseligt ud til sine kammerater, det kan være en figenstang, rosinpakke, frugt, en bolle eller lignende.

  • Stamkort i AULA

    Det er vigtigt, at I fra starten får downloaded appen AULA og får udfyldt stamkortet, så vi dermed kan komme i kontakt med jer. 

    Når I kommer om morgenen skal I tjekke jeres barn ind på AULA-skærmen i entreen ved hovedindgangen og angive tidspunkt for hvornår og af hvem jeres barn bliver hentet.
    I skal på tavlen på vuggestuegruppen skrive, hvornår jeres barn er stået op og hvornår barnet bliver hentet. På tavlen noterer vi, hvornår de yngste børn sover til middag (de børn som stadig sover udenfor i barnevogn/krybbe).
    I kan ligeledes gå ind på AULA hjemmefra på egen computer, tablet eller telefon. Her kan I både melde fri- og sygedage, se billeder, skrive beskeder, se beskeder fra institutionen, opdatere barnets stamkort ect.

    Få vejledning og hjælp til Aula her

Se hvad jeg ka'!
Se hvad jeg ka'!
s
Kuk kuk
s
Sofahygge inden sovetid
s
Pjaske i vandpytter
s
Er hønsene hjemme?
r
Vi går på tur
s
s
s
Sanseleg