Dyrehold og udeliv
Her kan du læse mere om dyrehold og udeliv på Gadkjærgaard
Dyrehold, klima, økologi og udeliv
-
Vi passer godt på vores dyr
Vores dyrehold består af får, høns, kaniner og - fisk.
Børnene er i dagligdagen med til at passe og pleje dyrene. Ud over den basale pasning i form af mad og vand, prøver vi at lære børnene at drage omsorg for og passe et levende væsen, samt at lære børnene den ansvarlighed, der hører til det at have dyr. Af og til får vi små lam, som når tiden er til det slagtes og bruges her i institutionen som lammekød til de varme måltider eller laves til pålæg til rugbrødsmadderne. Dette er helt naturligt for os og børnene får en fin forståelse af, hvor kødet kommer fra. Vores høns får ligeledes lov til at ruge kyllinger ud og alt efter hvor mange vi får, får nogle lov til at blive og andre slagtes og ”undersøges” sammen med børnene. Æg samles ind og vi bruger dem i madlavningen og i aktiviteter.
Lam/får bliver afhentet af slagteren og slagtes på et lille slagterhus, der også laver pålæg for os. Hønsene slagter vi selv, men det foregår uden børn.
I weekenden og ferier er det børn og forældre der passer dyrene, efter kyndig vejledning af vores dyreansvarlige på Gadkjærgaard.
-
Fokus på klima og biodiversitet
Lærringsprocesser for børnene:
Affald på mange måder
Vi sorterer vores daglige affald sammen med børnene. Eksempelvis madaffald, brandbart og pap/papir. Vi er opmærksomme på at indsamle skrald i naturen. På vores gåture i nærområdet har vi altid en pose med og snakker om konsekvenserne af det, hvis vi lader affaldet ligge. Vi indsamler og genbruger forskellige ting fra husholdningen såsom dåser, kartoner og paprør til at kreere sjove og skøre produkter/legeting i kreative aktiviteter.
Natur/økologi:
• Vi har altid fokus på ”Fra jord til bord” både i naturen og i dyreriget. Vi sår frø – lader det spire og gro – og høster inden der produceres madvarer.
Ind imellem slagtes og studeres en høne. Æg bruges i køkkenet, fårene slagtes og bruges til pålæg.
• Vi snakker med børnene om dyrene i naturen og omkring os, vi plukker græs og fodrer egne dyr, samler æg ind, slagter høns, klipper får – vi fortæller, hvad ulden kan bruges til.
• Vi har køkkenhave/plantekasser, hvor vi dyrker forskellige urter og grøntsager såsom tomater, squash, peberfrugt, rabarber og disse benyttes i fremstillingen af kosten. Vi klargør bedene og putter frøene i jorden, vi vander og gøder med møg fra dyrene.
• Pionergruppen har lavet køkkenhaver med QR-koder, så forældrene /gæster kan gå ind og se hvad vi har i plantekasserne.• Vi bestræber os på at alt i køkkenet er økologisk - lokale råvare og årstidens grønt og frugt.
• Vi har dage, hvor der ikke serveres kød til måltiderne.
• Køkkenet har fokus på madspild. Vi er opmærksomme på ikke at få mere mad ud på grupperne, end det børnene kan spise. På den måde mindsker vi madspild væsentligt. Ofte kan madrester bruges i supper og brød mm.
På legepladsen er vi optagede af:• At samle smågrene/kvas, som vi smider ned i skoven i bunden af legepladsen, hvilket giver mulighed for at insekter og smådyr kan bygge hjem. Vi har sten og kvasdynger, samt træstubbe/grene, som får lov at stå. Vi finder kryb og kravl under stenene og i det rådne træ.
• At lade græsset gro på forskellige områder – det tiltrækker mange insekter med den vilde natur.
• At vi på legepladsen har mange af frugttræer/buske. De er flotte at kigge på og dejlige at dufte til. Her er der også rig mulighed for at studere insekterne sammen med børnene og vi studerer dem gennem forstørrelsesglas. Vi finder billeder af dyr og blomsterliv på Ipads og vi snakker med børnene om ukrudt, blomster, buske, frugttræer, insekter. Vi har fornyligt investeret i div. infotavler til legepladsen som skal lære børnene om forskellige dyr/insekter.
• At lave små projekter eksempelvis med sommerfuglelarver og haletudser – vi følger med i vokseprocessen og slipper dyrene fri. Børnene lærer om insekternes udvikling, hvad de lever af og hvor de lever.
• At lede efter pindsvinet – vi ved, at det kommer i vores krybberum.• At have krukker og plantekasser, som vi sætter blomster og urter i. Vi vander og nipper og glædes over de flotte og farverige blomster som naturen byder på. Også blomsterne tiltrækker insekterne.
• At undersøge hvordan kryb, kravl og insekter flytter ind på vores insekthoteller som er placeret rundt omkring på legepladsen. Ovre ved shelters har børnene bygget et kæmpe insekthotel. Hvem mon bor der?
• At holde øje med om fuglene flytter ind i vores fuglekasser.
Bygningen:
• I den nye ende af institutionen er der automatisk lys der tænder/slukker.
• Taget er ”grønt” tag med div. til insekterne og til at forhindre vandet løber for hurtigt af, når der er kraftig regn.
Vi indsamler skrald i nærområdet og vi sorterer al affald efter kategorier:• Porcelæn
• Glas
• Pap
• Flamingo
• Papir
• Pant flasker/dåser (plasticpose i køkkenets depot)
• Madaffald til Daka
• Batterier
• Plastikspand i køkken til div. blød plast/plastikposer
• Mad/Engangsservice er bionedbrydelig og skal i grønne poser
• RestaffaldFremtidige mål:
Vi vil fortsætte vores arbejde med klimaet og biodiversitet, og skrue op for arbejdet. Vi har stort fokus på emnet og vi vil i samarbejde med børnene videreudvikle og blive klogere.
Se her små film om biodiversitet i Vejle Kommune
-
Forspiring og høst
Børnene på Gadkjærgaard får indsigt i processen "Fra jord til bord", når vi sår frø i urtepotter til forspiring. Vi passer og plejer frøene/planterne så de kan plantes ud i køkkenhaven og på legepladsen. Vi følger med, når frøet gror og vokser sig til en stor plante.
Vi snakker om, hvad planter har brug for (jord, vand og lys), for at kunne vokse sig store og give et godt udbytte. Vi ser på billeder af de planter vores små frø ender med at blive til og sammenligner størrelser og former af de forskellige slags, vi sår.
Det er dejligt at opleve børnenes engagement for at dyrke planter og gøre vores køkkenhave til et sted med mange forskellige spiselige og smukke planter.I sensommeren - i perioden op til høstfest-kaffe-dagen er vi nysgerrige på, hvad vi kan høste og producere i processen ”Fra jord til bord”. Børnene er med til at luge, vande og høste. Vi plukker bær, frugt og grønt. Vi vejer, sylter og tilbereder de forskellige råvarer.
Vi anerkender og tillægger børnenes arbejdskraft en stor værdi, både i vores hverdag og med arbejdet i at få høstet til høstfesten. Vi ser vigtigheden i børnenes videnstilegnelse gennem deres egen praksis. Det er derfor vigtigt, at nogle af de råvarer, der bruges til fremstillingen, er hentet ind fra vores egen have, renset, skåret ud - og evt. kogt, bagt eller syltet. -
Økologi og bæredygtighed
Gadkjærgaard er et sted hvor hverdagen er opbygget omkring en økologisk og bæredygtig tankegang. Det mærkes bl.a i materialer og legetøj børnene omgives af, maden vi spiser, skraldet vi sorterer og meget meget mere.
Sammen med børnene følger vi årets gang og sætter ord på processer, der gavner miljøet og os selv. Vi vægter oplevelser i naturen, hvor børnene får brugt alle deres sanser og samtidig får opbygget en viden omkring, hvordan naturen hænger sammen.
Børnene på Gadkjærgaard har derfor en naturlig respekt for naturen og dens ressourcer. De har en viden om bæredygtighed og forstår hvorfor og hvordan vi sorterer vores skrald.